Bahan-bahan:
·
150gm mentega
·
150gm tepung gandum
·
75gm gula kastor
·
60gm cornflakes - ramas kasar
·
50gm coklat chips
·
25gm almond nibs
·
1sudu teh esen vanila
·
1/4 sudu teh emplex
Cara-cara :
1.
Kacau mentega, gula, dan esen vanila menggunakan
sudip kayu hingga sebati saja.
2.
Campurkan semua bahan kering dan gaul sebati
hingga menjadi doh.
3.
Cubit doh sebesar ibu jari, bulatkan sedikit
dengan jari. Doh biar meninggi supaya tidak meleper sewaktu di bakar.
Atur di atas dulang pembakar yang di alas baking paper. Tekan hirisan
ceri merah di tengahnya.
4.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dahulu
pada suhu 160C selama 20-25min bergantung pada oven.
5.
Sejukkan dahulu sebelum di simpan dalam bekas
kedap udara.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan