Bahan-bahan ( 20cm )
- 1 Cawan Tepung Beras
- 100gm Daging ayam cincang yg telah direbus- ita guna serunding
- 1/2 Cawan Udang kering dikisar
- 3 peket Serbuk Santan ( I gunakan Santan S&P )-
- 3 Cawan air
- 2 Tangkai daun bawang - dihiris halus
- 2 Tangkai Daun sup dihiris
- 2 Biji Cili Merah dihiris halus
- Garam Secukup rasa
Cara-cara
Bancuhkan santan
dgn air tadi hingga sebati.
Dalam bekas lain,
masukkan tepung, ayam, separuh daripada daun bawang, daun sup dan cili merah.
Gaul hingga semua sebati.( ita masukkan separuh dari serunding selebihnya untuk
ditabur diatas nanti)
Masukkan santan
dan gaul hingga rata. Kemudian masukkan garam.
Kemudian masak
adunan diatas dapur sehingga naik wap. Dgn menggunakan api sederhana.
Masukkan adunan ke
dlm pengukus - loyang kene letak minyak sikit.
Lepas 15 minit dlm
loyang, taburkan udang kering, lebihan daun bawang, daun sup & cili dia
atas adunan tadi.
Kukus lagi selama
15 minit.
Sumber: Bonda Tercinta
Bahan-bahan
(inti):
1 biji kelapa inti - diparut
(cara menentukan kelapa yang sesuai untuk membuat inti
ialah kulitnya hijau, sabutnya masih basah dan tempurungnya belum hitam)
2 keping gula Melaka
Sedikit gula merah India (jika gula Melaka agak pudar
warnanya)
Daun pandan
Gula putih secukupnya
Sedikit air
2 sudu tepung gandum
Secubit garam
Cara-cara:
- Masak air dengan gula. Masukkan daun pandan.
- Jika menggunakan gula merah India, tapis dahulu air gula dan tuang semula dalam kuali.
- Bila air gula sudah mendidih, masukkan kelapa dan masak hingga kelapa agak pekat.
- Tambah gula putih jika masih kurang manis. Masukkan tepung gandum dan masak hingga inti agak kering dan melekit. Perasakan dengan secubit garam.
*Inti kuih memang
agak manis, sebab itu ia agak melekit dan mudah digentel. Jika kurang manis,
inti akan sedikit berderai. Begitu juga
jika kelapa yang agak tua, menyebabkan inti sedikit berderai walaupun telah
dicampur dengan tepung.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan