Bahan-bahan:
·
200gm mentega
·
50gm gula kaster
·
2 kuning telur
·
250gm tepung gandum
·
25gm tepung jagung
·
25gm susu tepung
Jem Kurma:
·
200gm kurma, cincang halus
·
50ml susu cair
·
1 sudu besar gula pasir
·
1 sudu besar mentega
- Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak dengan api kecil hingga kental dan berkilat. Sejukkan dahulu dan gentel bujur.
- Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak dengan api kecil hingga kental dan berkilat. Sejukkan dahulu dan gentel bujur.
Penyediaan:
1. Satukan
mentega dan gula kacau dengan senduk kayu hingga berkrim. Masukkan kuning
telur satu persatu, kacau hingga sebati.
2. Masukkan
tepung dan gaul hingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan selama 15 minit
dalam peti sejuk.
3. Canai
dan terap menggunakan penerap bulat. Leperkan sedikit supaya senang di
lipat, masukkan inti kurma di tengahnya dan lipat hujung pastri hingga bertemu
di tengah. Ambil sedikit doh, letakkan melintang di tengah seperti
bingkisan.
4. Sapu
dengan kuning telur dan bakar pada suhu 160C selama 20-25 minit.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan