Bahan bahan:
·
½ kg
tepung roti @ tpung biasa
·
75 gm
gula kastor
·
15 gm
susu tepung
·
15 gm
yis
·
7.5 gm
garam
·
62.5 gm
shortening (lemak sayuran)
·
1/2 biji
telur
·
275 ml
air
·
2.5 gm
improver
·
5 gm pelembut
(tak ada pon tak apa)
Cara cara:
1.
Campurkan
semua bahan kering dan gaul rata kecuali pelembut
2.
Masukkan
telur yg telah d bancuh & uli
3.
Kemudian
masukn air sedikit demi sedikit hingga habis
4.
Masukkan
shortening & pelembut dan uli sehingga lembut,sebati dan tak melekat di
jari
5.
Rehatkan 10 minit dan doh akan naik kembang 2x
ganda
6.
Canai
dan bentuk doh ikut suka hati pastu masuk inti favourite anda ( red bean, kaya,
peanut butter,curry ayam/daging sosej dan sebagainya)
7.
Sebelum
bakar sapu atas bun yg dah siap di bentuk tersebut dengan egg wash ( telur +
pewarna kuning yg telah dibancuh sebati)
Bakar 10-15 minit 175c hingga perang ** kalau nak buat banyak, boleh gandakan 2 or 3 kali sukatan diatas **
Tiada ulasan:
Catat Ulasan