Bahan-Bahan:
4 ekor ikan cencaru[dicuci dan dibelah dibelakang]
minyak
Bahan Sambal (Mesinkan)
2
batang serai [racikkan]
4 ulas bawang merah
6 tangkai cili merah
2 s/b kelapa parut
garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan
daun kunyit [mayang halus]
3 biji limau kaasturi [belah 2 dan buangkan biji]
4 ulas bawang merah
6 tangkai cili merah
2 s/b kelapa parut
garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan
daun kunyit [mayang halus]
3 biji limau kaasturi [belah 2 dan buangkan biji]
Cara-Cara:
1.
Mesinkan
bahan sambal dan gaulkan dengan daun kunyit.
2.
Sumbatkan
sambal kedalam/belakang ikan cencaru.
3.
Panaskan
minyak dan gorengkan ikan sehingga garing..
4.
Terbalikkan
ikan supaya garing dikedua2 belah ikan tu.
6.
Hiaskan
dengan salad dan limau kasturi supaya semasa makan boleh diperahkan limau untuk
menambah perisa sambal dalam ikan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan