Bahan-Bahan:
1 ekor ikan bawal [dibersihkan dan kelarkan]
garam dan kunyit
Bahan Untuk Sos:
5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1 cm halia (dihiris halus)
5 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah (dipotong nipis)
1/2 cawan air.
1 biji tomato (potong 6)
1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup rasa
minyak
Cara-Cara:
1.
Ikan
dilumurkan garam & kunyit dan gorengkan dalam minyak sehingga masak.
2.
Keluarkan
minyak dan tinggalkan sedikit untuk tumisan.
3.
Panaskan
minyak dan tumiskan bawang merah, baw. putih dan halia.
4.
Apabila
wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air. Biarkan mendideh.
5.
Masukkan
juga cili potong, garam dan gula.
6.
Setelah
kuah pekat, tuangkan ke atas ikan bawal yg telah digoreng tadi.
7.
Hiaskan
dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan