Bahan-Bahan:
500 gm udang besar [bersihkan]
1 s/b kunyit
1 s/k garam
minyak
Bahan Untuk Sos:
5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah (dipotong nipis)
1/2 cawan air.
1 biji tomato (poton 6)
1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup rasa
Cara-Cara:
1.
Udang
digaulkan dengan kunyit dan garam dan gorengkan sehingga masak. Angkat dan
ketepikan.
2.
Asingkan
sedikit minyak dan panaskan minyak semula dan tumiskan bawang merah dan bawang
putih.
3.
Apabila
wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
4.
Masukkan
juga cili potong dan gula.
5.
Setelah
kuat pekat, masukkan duang dan gaulkan rata.
6.
Hiaskan
dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan