Youtube

Translate This Blog

Selasa, 1 November 2016

Siakap Sweet-Sour



Bahan-Bahan:
 
1 ekor ikan siakap [dibersihkan dan kelarkan]
garam dan kunyit

 

Bahan Untuk Sos:

5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1 cm halia (dihiris halus)
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah (dipotong nipis)
1/2 cawan air.
1 biji tomato (potong 6)
1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup rasa
minyak

 

Cara-Cara:

1.     Ikan dilumurkan garam dan kunyit. Gorengkan sehingga garing.
2.     Terbalikkan dua2 belah supaya masak rata.
3.     Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, baw. putih dan halia.
4.     Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
5.     Masukkan juga cili potong, garam dan gula.
6.     Setelah kuat pekat, tuangkan ke atas ikan siakap yang digorengkan tadi.
7.     Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain.

Cencaru Belah Belakang



Bahan-Bahan:

4 ekor ikan cencaru[dicuci dan dibelah dibelakang]
minyak



Bahan Sambal (Mesinkan)

2 batang serai [racikkan]
4 ulas bawang merah
6 tangkai cili merah
2 s/b kelapa parut
garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan
daun kunyit [mayang halus]
3 biji limau kaasturi [belah 2 dan buangkan biji]

 

Cara-Cara:

1.     Mesinkan bahan sambal dan gaulkan dengan daun kunyit.
2.     Sumbatkan sambal kedalam/belakang ikan cencaru.
3.     Panaskan minyak dan gorengkan ikan sehingga garing..
4.     Terbalikkan ikan supaya garing dikedua2 belah ikan tu.
5.     Bila dah masak hidangkan dalam pinggan.
6.     Hiaskan dengan salad dan limau kasturi supaya semasa makan boleh diperahkan limau untuk menambah perisa sambal dalam ikan.

BAWAL SWEET-SOUR



Bahan-Bahan:

1 ekor ikan bawal [dibersihkan dan kelarkan]
garam dan kunyit

 


Bahan Untuk Sos:

5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1 cm halia (dihiris halus)
5 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah (dipotong nipis)
1/2 cawan air.
1 biji tomato (potong 6)
1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup rasa
minyak

 


Cara-Cara:

1.     Ikan dilumurkan garam & kunyit dan gorengkan dalam minyak sehingga masak.
2.     Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit untuk tumisan.
3.     Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, baw. putih dan halia.
4.     Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air. Biarkan mendideh.
5.     Masukkan juga cili potong, garam dan gula.
6.     Setelah kuah pekat, tuangkan ke atas ikan bawal yg telah digoreng tadi.
7.     Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain.

Sotong Goreng Tomyam

Bahan-Bahan:

500 gm sotong sedang [bersihkan, potong 3 dan gorengkan sikit]
3 biji kentang [potong baji dan gorengkan]
3 helai daun limau purut [koyakkan]
3 tangkai cili besar
3 tangkai serai [ketukkan]
1 labu bawang besar [mayang]
1/2 cawan air asalm jawa
5 tangkai daun ketumbar
2 biji buah tomato [belah 4]
minyak
garam

 


Bahan Tumbuk:

5 biji cili api
5 biji cili merah
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

 


Cara-Cara:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi.
2. Masukkan sedikit air dan sotong. Gaulkan rata. Gunakan api perlahan
3. Masukkan daun limau purut,, serai.bawang besar dan semua bahan di atas.
4. Masukkan air asam .
5. Bila nampak kering air, masukkan sotong dan kentang. Gaulkan rata.
6. Angkat dan hiaskan dengan daun ketumbar yg dipotong.

Selasa, 14 Jun 2016

Biskut Tart Kurma



Bahan-bahan:

·         200gm mentega
·         50gm gula kaster
·         2 kuning telur
·         250gm tepung gandum
·         25gm tepung jagung
·         25gm susu tepung
 
Jem Kurma:

·         200gm kurma, cincang halus
·         50ml susu cair
·         1 sudu besar gula pasir
·         1 sudu besar mentega

-  Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak dengan api kecil hingga kental dan berkilat.  Sejukkan dahulu dan gentel bujur.

Penyediaan: 

1.       Satukan mentega dan gula kacau dengan senduk kayu hingga berkrim.  Masukkan kuning telur satu persatu, kacau hingga sebati.
2.       Masukkan tepung dan gaul hingga menjadi doh yang lembut.  Rehatkan selama 15 minit dalam peti sejuk.
3.       Canai dan terap menggunakan penerap bulat.  Leperkan sedikit supaya senang di lipat, masukkan inti kurma di tengahnya dan lipat hujung pastri hingga bertemu di tengah.  Ambil sedikit doh, letakkan melintang di tengah seperti bingkisan.
4.       Sapu dengan kuning telur dan bakar pada suhu 160C selama 20-25 minit.

free counters